Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Η Αγγλική γλώσσα : Γιατί αγάπη και όχι υποχρέωση
‘ Κάποιες πρώτες πληροφορίες;…’
– Η Αγγλική γλώσσα της σύγχρονης εποχής έχει κυριαρχική θέση ως μητρική και ως ξένη γλώσσα δεδομένου ότι χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται ως η πρώτη παγκόσμια Lingua Franca η αλλιώς Κοινή Γλώσσα, συνδέοντας διαφορετικούς λαούς μεταξύ τους.
– Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τα Αγγλικά ως μητρική γλώσσα ή χρησιμοποιεί την αγγλική στην επικοινωνία του.
– Τα στατιστικά δεδομένα αποτυπώνουν το πόσο αξίζει να αφιερώσει κάποιος χρόνο ώστε να μάθει Αγγλικά. Ωστόσο, η χρησιμότητα, η ωφελιμότητα της εκμάθησης της Αγγλικής στις σύγχρονες κοινωνίες είναι πολύ μεγαλύτερη και πέρα από στατιστικά και δεδομένα.
– Η εξέλιξη της Αγγλικής γλώσσας είναι αξιοθαύμαστη και ατέρμονη. Κυρίως από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα οι αλλαγές είναι μεγάλες.
– Τα Βρετανικά Αγγλικά/British English [ως επίσημη διάλεκτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, UK, (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία)] και τα Αμερικάνικα Αγγλικά/American English, [ως επίσημη διάλεκτο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, USA (50 Πολιτείες και μια περιφέρεια)] αποτελούν τις δυο βασικές διαλέκτους της Αγγλικής γλώσσας.
– Τα Αγγλικά έχουν ανακηρυχθεί διεθνής γλώσσα σε διαφόρους τομείς, μεταξύ άλλων και αυτοί της επιστήμης, της πολιτικής, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας καθώς συνδέονται άμεσα με την εποχή της παγκοσμιοποίησης.
– Η γνώση και χρήση της Αγγλικής διευκολύνει τη σύνδεση των ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα, νοοτροπίες και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
– Οι κοινωνικές μας επαφές διευρύνονται, ο φυσικός διάλογος υφίστανται και παίρνει σχήμα και δομή και η επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτυγχάνονται έχοντας ως βάση την χρήση της αγγλικής γλώσσας.
– Η χρήση των αγγλικών βρίσκεται παντού. Υπάρχει ως πολύτιμο ‘εργαλείο’ και μέσο διεθνούς επικοινωνίας στον ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο και λειτουργεί ως απαραίτητο προαπαιτούμενο προσόν για την πρόσληψη στις περισσότερες εργασίες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μεγάλο φάσμα το οποίο καλύπτει από τις πολυεθνικές εταιρείες μέχρι τους επιστημονικούς, τεχνολογικούς κλάδους ακόμα την εκπαίδευση, τις τέχνες και την ψυχαγωγία, προαπαιτεί έστω την βασική χρήση της Αγγλικής στο βιογραφικό σημείωμα του εκάστοτε εργαζομένου ώστε να παρουσιάσει στοιχεία καταλληλότητας στους εργοδότες σε μία πιθανή θέση εργασίας.
– Στον χώρο της εκπαίδευσης, τα Αγγλικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Τα σχολεία διδάσκουν την Αγγλική από τις τάξεις του Δημοτικού, ηλικίες στις οποίες η απορρόφηση ερεθισμάτων πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς, δομώντας έτσι, από πολύ νωρίς, μια σχέση άνεσης και οικειότητας. Τα παιδιά χρειάζεται να αποκτήσουν κατανόηση και αντίληψη στην δομή των Αγγλικών και απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική τους πορεία.
– Τα περισσότερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην υφήλιο ορίζουν ως επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά. Βέβαια, ακόμα και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια η εκμάθηση Αγγλικών θεωρείται απαραίτητη για να μπορέσουν οι φοιτητές να λάβουν το πτυχίο τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους στον ανταγωνιστικό, εργασιακό χώρο, και όχι μόνο.
– Οι νέοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα Αγγλικά καθώς η καθημερινότητα τους κατακλύζεται από αγγλικό λεξιλόγιο και φρασεολογία, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για την εκμάθηση Αγγλικών. Ζώντας σε έναν κόσμο με τεράστια πολιτισμική ποικιλομορφία και μεγάλη πολυγλωσσία, περισσότερες από 7.000 γλώσσες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σήμερα, η ύπαρξη της Αγγλικής ως Lingua Franca η αλλιώς Κοινή Γλώσσα αποτελεί ξεκάθαρα το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα έθνη. Η εκμάθησή της λοιπόν, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σημαντική και απαραίτητη.
- Τα Γαλλικά κατέχουν 600 περίπου εκατομμύρια ομιλητές ως μητρική, πρώτη ή δεύτερη γλώσσα. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη η Γαλλική ομιλείται από 74 εκατομμύρια γαλλόφωνους ως μητρική γλώσσα.
- Είναι επίσημη γλώσσα σε διάφορες κοινότητες και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
- Τα κέντρα εργασιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε γαλλόφωνες περιοχές: Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο. Επίσης, στην γαλλόφωνη Ελβετία (Γενεύη, Λοζάννη) βρίσκεται το παγκόσμιο νομισματικό, διπλωματικό, ολυμπιακό και τουριστικό κέντρο. Αυτό σημαίνει πρόσβαση εργασίας σε τομείς:
- Πολιτικής και Οικονομίας
- Νομικής και Διπλωματίας
- Εμπορίου και Διαμετακόμισης
- Τεχνολογίας και Κατασκευών
- Επικοινωνιών και Υπηρεσιών
- Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι λόγω της ευρείας χρήσης της Γαλλικής γλώσσας δικαίως θεωρείται βασικό προσόν για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο αφού η Γαλλία είναι από τις πιο τουριστικές πόλεις στον κόσμο .Επιπρόσθετα, σημαντικό εφόδιο είναι και για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε ανώτατες σπουδές στα Γαλλόφωνα πανεπιστήμια όχι μόνο της Γαλλίας αλλά της Ελβετίας, του Καναδά και του Βελγίου. Σπουδές των οποίων το υψηλού επίπεδο είναι παγκοσμίως αδιαμφησβήτητο.
- Η Γαλλία είναι τέταρτος παγκόσμιος προορισμός στην κατάταξη μέχρι στιγμής για διεθνείς φοιτητές.
- Πολλά κράτη, παράλληλα με την τοπική τους γλώσσα έχουν και τη Γαλλική ως επίσημη.
- Τα γαλλικά θεωρούνται η κατ’ εξοχήν γλώσσα του πολιτισμού. Ένα πολιτιστικό ταξίδι στον κόσμο των επιστημών, της μόδας, των τεχνών και της αρχιτεκτονικής.
- Τα Γαλλικά είναι μια από τις 8 γλώσσες στον κόσμο που χρησιμοποιούνται στο Internet.